Amsterdammertje

  • Geplaatst op
  • Door OnlineSierbeton
Amsterdammertje

Ze zijn verkrijgbaar in chocolade of beton, op T-shirts, als dasspeld, cocktailprikker of als peper- en zoutstel: Amsterdammertjes. De roodbruine, metalen paaltjes zijn gehaat en geliefd, maar staan ook symbool voor Amsterdam.

Amsterdammertjes

Niet iedereen was er blij mee. Onhandige chauffeurs, slingerende fietsers en onoplettende toeristen kunnen erover meevloeken. Vaak werden de Amsterdammertjes gewoon omver gereden of meegenomen door Amsterdammers die naar Almere of Purmerend verhuisden, waar ze als ‘heimwee-object’ in de tuin belandden. Het Amsterdammertje was ook goed om lege plekjes op te vullen in café’s.

Het bekendste park van Amsterdam is het Vondelpark. Het Vondelpark is vernoemd  naar Joost van den Vondel, deze schrijver en dichter wordt ook wel de Nederlandse Shakespeare genoemd en een van zijn bekendste werken is het toneelstuk: Gijsbrecht van Aemstel.

Rondom het Vondelpark wonen en staan veel Amsterdammertjes. Vooral om en nabij de ingangen van het park en de grote tuinen die er omheen liggen worden deze paaltjes geplaatst om het wildparkeren tegen te gaan. Maar daarnaast worden de paaltjes ookveelvuldig gebruikt rondom de speeltuintjes voor de veiligheid van kinderen en bij de ingangen van het park om de bakfietsen te weren.

Er zijn zelfs kunstwerken met daarin Amsterdammertjes verwerkt in het Vondelpark. Sommige mensen zetten ze ook aan het begin van de tuin of op de hoeken van het terras. Het unieke van deze betonnen Amsterdammertjes is dat u toch de nostalgie van vroeger heeft met het gemak van het beton van nu.

Tegenwoordig worden de Amsterdammertjes gemaakt van beton.Beton is sowieso de afgelopen jaren weer erg populair geworden. Dit is niet zo gek want de uitstraling is robuust, puur en sluit perfect aan bij andere natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld hout. Beton is zo’n heerlijk materiaal omdat je eindeloos veel mogelijkheden hebt. Niet alleen qua kleur maar ook qua vorm.