• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Lijngoten

Lijngoot eindafsluiter met zijuitloop.
Lijngoot met gegalvaniseerd rooster
Lijngoot met zwart PE kunststof rooster

Lijngoten

Tuinen en terrassen worden steeds belangrijker en we willen deze het liefst met zo weinig mogelijk onderhoud. Daarom werden afvoergoten steeds belangrijker bij de aanleg van de buitenverharding. Nog niet zo lang geleden werd deze vraag beantwoord met geulen met een klassiek sleufrooster. Ondertussen is er een breed assortiment van lijngoten op de markt beschikbaar.

Als je kiest voor een in te bouwen lijngoot voor het terras of voor de gehele buitenomgeving van je woning, moet je op een aantal dingen letten. Als je met de volgende tips rekening houdt, heb je jarenlang plezier van een goed functionerende waterafvoer op het terras.

Zorg er wel voor dat de bovenkant van de verharding iets hoger ligt dan het afvoerrooster of de inloopsleuf anders ontstaat er plasvorming voor de lijngoot. Meestal wordt de helling van het huis af gelegd, naar de tuin toe.

Lijngoten zijn speciale waterafvoergoten die bestaan uit een gootelement en een verzinkt rooster. De lijngoot wordt geproduceerd van beton met een verzinkt klem-sleuven rooster. De toepassing voor deze lijngoten is om regen- c.q. oppervlaktewater te bergen, te transporteren én op het gewenste punt af te wateren.

Toepassing van lijngoten

Door een lijngoot toe te passen wordt het afschot vereenvoudigd waardoor weinig hellende vlakken ontstaan, zoals wel het geval is bij puntafwatering. Hinderlijke plassen worden hierdoor voorkomen. Bij het plaatsen van lijngoten is weinig graafwerk nodig. Stel dat je een ondergrondse garage hebt met een steile toegang, dan kun je het beste kiezen voor een bredere afvoergoot voor de dorpel van de garage. Op deze manier is er geen kans op overschietend water.

De gootjes kunnen ook perfect dienen als overloop voor zwembaden. Ze voeren dan geen kuiswater of hemelwater naar de riolering, maar brengen het overlopende water van het zwembad naar de zuiveringspomp.

Door het grotere roosteroppervlak gaat de afwatering sneller dan bij puntafwatering. Het meeste vuil, zoals blad en zand, wordt door vuilvangers opgevangen. Hierdoor komt er geen rommel in de leidingen van het riool terecht. Een lijngoot kan eenvoudig worden geplaatst en kan een stijlvol onderdeel vormen van de bestrating! 

De lijngoot is een deel van de lijnafwatering, omdat het hemelwater van een bepaald oppervlak langs een streng of een lijn verzameld wordt. Een voorbeeld van deze lijnafwatering is de sleufgoot. Bijzonder aan dit systeem is dat op basis van een bijzonder smalle inloop, na installatie, slechts een smalle spleet aan de oppervlakte zichtbaar blijft. In tegenstelling tot lijnafwatering wordt bij puntafwatering, bijvoorbeeld een straatkolk, het water op een bepaald punt verzameld en afgevoerd.

Een vlakke lijngoot met rooster en afvoer is wenselijk als waterkering. Denk aan de regen of de sneeuw die bij storm onder de deur kan doorslaan! De lijngoten worden toegepast op pleinen, parkeerterreinen, rondom gebouwen maar ook industrieterreinen en havengebieden. De lijngoten of draingoten met sleufafdekking wordt onder andere toegepast in terrassen, pleinen, voetgangerszones en dergelijke. De sleufafdekking is zowel in een symmetrische als een asymmetrische variant leverbaar.

Materiaalkeuze

De keuze tussen de verschillende materialen en de grootte wordt bepaald naar aanleiding van de inbouwplaats en het gebruik. Kunstof heeft bijvoorbeeld het voordeel, dat het sterk en licht is en daarmee eenvoudig te plaatsen. Bovendien is kunstof tot 100% recycleerbaar en daarom zeer milieuvriendelijk.


Het infiltreren krijgt bij het afwateren steeds meer belangstelling en de lijngoten worden door een breed publiek zeer gewaardeerd. De reden hiervoor is de toenemende bevolkingsdichtheid, waardoor steeds grotere oppervlakten worden geplaveid en de natuurlijke infiltratie van hemelwater massaal wordt tegen gegaan. Dit veroorzaakt het verlagen van de grondwaterspiegel en het uitdrogen van de aarde. Om deze ernstige ontwikkeling tegen te gaan wordt het hemelwater op de plek van de neerslag door de infiltratiesystemen opgeslagen en vervolgens geleidelijk weer afgegeven.

Lijngoten zijn tegenwoordig makkelijk in onze webwinkel online te bestellen en worden ze na een paar dagen al netjes bij je aan de deur afgeleverd succes met jullie aankoop.